Afghan pika

The Afghan pika is een soort van klein zoogdier in de pika familie, Ochotonidae. Het wordt gevonden in Afghanistan, Iran, Pakistan en Turkmenistan en de IUCN geeft het als zijnde van "minste zorg".

Taxonomie

De Afghaanse pika werd voor het eerst beschreven door John Edward Gray in 1842, het soort plaats zijn "India, Kabul, Rocky Hills nabij Baker Tomb op ongeveer 6000 of 8000 voet hoogte" ,. Drie ondersoorten worden erkend, Ochotona r. rufescens, Ochotona r. regina en Ochotona r. shukurovoi.

Beschrijving

The Afghan pika is een haasachtige, een klein zoogdier met betrekking tot konijnen en hazen, en heeft een kleine kop met afgeronde oren, kort, dicht behaarde benen en behaarde zolen aan de voeten. De vacht is roodbruin met een crème-kleurige kraag rond de hals en blekere buik.

Verspreiding en habitat

De Afghaanse pika komt in bergachtige regio's van Afghanistan, Iran, Pakistan en het zuidwesten van Turkmenistan op hoogten tussen de 1900 en 3500 meter. Het wordt gevonden in rotsachtige woestijn habitats waar de vegetatie is schaars en beslaat minder dan 60% van de grond, ook in de jeneverbes bos.

Gedrag

De Afghaanse pika woont in een ondergronds hol systeem. Het voedt zich met plantaardig materiaal zoals Ephedra, Artemisia en distels. Sommige stengels en bladeren worden gesneden in lengtes en gedroogd in de open lucht voordat deze wordt opgeslagen in het hol. Het broedseizoen duurt van maart tot september, gedurende welke tijd een vrouwelijke vijf nesten van gemiddeld zes nakomelingen kunnen hebben. Jongeren vroeg in het seizoen geboren volwassen snel genoeg jongeren zich in hetzelfde jaar te hebben.

Toestand

De Afghaanse pika heeft een breed assortiment en de bevolking lijkt stabiel te zijn. Hoewel het leeft meestal in rotsachtige semi-woestijn habitat, het in staat is zich aan te passen aan het leven aan de rand van de landbouwgrond, boomgaarden en zelfs in het veld muren en de muren van huizen gemaakt van adobe. In sommige regio's wordt beschouwd als een plaag als het voedt op gewassen en beschadigt de schors van fruitbomen, en in deze gebieden kan worden vervolgd. De Internationale Unie voor Natuurbehoud is een lijst van de dieren als zijnde van "minste zorg", maar een geïsoleerde populatie op de Kleine Balkhan Ridge in gevaar kan komen. Het dier is gedomesticeerd en gebruikt in onderzoek, met name in Frankrijk en Japan.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha