Cobb's winterkoninkje

Cobb's winterkoninkje is een vrij kleine winterkoninkje dat is endemisch in de Falkland Eilanden. Het werd vroeger beschouwd als een ondersoort van het huis winterkoninkje, maar wordt nu algemeen beschouwd als een aparte soort als gevolg van verschillen in verenkleed, stem, ecologie en morfologie.

De gemeenschappelijke naam herdenkt Arthur Cobb, een auteur uit de Falklandeilanden.

Beschrijving

Het verenkleed is bruin, grijzer op het hoofd en de borst en meer rufous op de staart. Er zijn donkere balken aan de slagpennen en staart. De rekening is lang, zwartachtig en licht gebogen. De belangrijkste verwarring soort is de zegge winterkoninkje die kleiner is met een kortere snavel, bleekgeel eyestripe en donkere strepen op de rug en hoofd. Cobb's winterkoninkjes hebben een aantal bruisende gesprekken en hun lied is een reeks van elkaar gegooid trillers en bellen. Het lied kan worden gehoord van augustus tot februari en varieert tussen individuen met verschillende mannen met andere song patronen.

Gedrag

De vogels bevolken doorgaans dichte stands van tussac gras in de buurt van de kust. Ze zijn vaak te vinden op de stranden zoeken onder kelp en puin te kleine ongewervelde dieren zoals insecten en vlokreeftjes vinden. Ze zijn tam en kan vaak nauw worden benaderd. Wanneer verstoord ze liever weg te glijden als een muis tussen de rotsblokken of tussac bosjes in plaats van te vliegen.

Fokkerij

Het nest is een bal van het gras bekleed met veren en tussac wortel vezels. Het is gebouwd op of in de buurt van de grond onder tussac of in een rotsspleet. De eieren zijn roze met kleine rode vlekken, drie of vier zijn opgenomen in een koppeling. De eieren worden gelegd van begin oktober tot december en twee broedsels waarschijnlijk tijdens het broedseizoen verhoogd.

Status en het behoud

Dit winterkoninkje is beperkt tot kleine-rat vrije eilanden met een bevolking van slechts 4,500-8000 paren. De soort wordt beschouwd als kwetsbaar voor uitsterven te zijn als het wordt versnipperd in kleine populaties die zouden verdwijnen als de eilanden werden gekoloniseerd door ratten en katten. Gewoonte van het voeden en fokken op de begane grond van de vogels 'maakt ze erg kwetsbaar voor predatie in tegenstelling tot de zegge winterkoninkje die hoger leeft en kan samengaan met roofdieren.

Het lot van de Cobb's winterkoninkje werd onlangs bredere aandacht gebracht door te worden gekenmerkt als Canons bedreigde soorten van de maand voor de afgifte van National Geographic Magazine februari 2009.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha