Crèmekleurige reuze eekhoorn

De crèmekleurige reus eekhoorn is een grote boom eekhoorn in het geslacht Ratufa gevonden in Brunei, Indonesië, Maleisië en Thailand. Het is waarschijnlijk uitgestorven in Singapore, omdat er geen recente waarnemingen zijn gedaan. Gerapporteerde waarnemingen in Vietnam in 1984 worden beschouwd als dubieus te zijn.

Beschrijving

Samen met zijn grote omvang, kleurrijke markeringen van deze eekhoorn, die sterk verschillen van de ene persoon naar de volgende, maakt het gemakkelijk te identificeren en gemakkelijk gespot in het wild. De rug en het hoofd van het lichaam varieert van donker bruin tot grijs en de buik varieert van donker geel tot wit. De oren zijn kort en rond. Het hoofd van de volwassen eekhoorn en lichaam 322-350 millimeter in de lengte, en de staart is 373-438 millimeter lang, met een totale lengte van 695-788 millimeter; het gewicht tussen 929 tot 1575 gram.

Habitat

Deze soort is de enige reuze eekhoorn in Borneo. Het is een van de soorten zoogdieren gevonden in de uitgestrekte Belum-Temengor bos te behouden in de Maleisische deelstaat Perak, op het Maleisische schiereiland.

De crèmekleurige reuze eekhoorn maakt zijn huis in lagere montane en secundaire bossen, frequenteren dipterocarp bomen. Het komt zelden plantages of schikkingen, liever het bos. Hoewel dit eekhoorn voornamelijk bewoont de bovenste kap van het bos, zal het soms komen aan de grond om kleinere soorten eekhoorns jagen, of om gaten te steken in de bomen.


Gedrag

Deze soort is overdag, actief tijdens de ochtend en avond. Ze leven zowel in paren of alleen. Wanneer het boos of geschokt, zal het een luid geluid dat uit de verte kan worden gehoord.

Hoewel dit eekhoorn vaak gaten in bomen voor onderdak te maken, tijdens het broedseizoen construeert een grote bolvormige Drey in boomtakken, ongeveer de grootte van het nest van een adelaar. De jongen worden geboren en getogen in dit nest.

De belangrijkste voedingsgewoonten van Ratufa affinis zijn zaden, die hij aanvult met bladeren, vruchten, noten, schors, insecten, en eieren. De eekhoorn heeft een zeer korte duim die het gebruikt om vast te houden en te controleren zijn voedsel terwijl het voeden.

In tegenstelling tot andere boom eekhoorns, is de crème-kleurige reus eekhoorn niet rechtop zitten met zijn staart gebogen over zijn rug tijdens het voeden; in plaats daarvan, het zichzelf in evenwicht met zijn achterpoten op een tak, zodat de handen vrij om zijn voedsel te controleren. In deze stand de as van het lichaam wordt gehouden eekhoorns loodrecht op de drager, met zijn hoofd en voorhand aan één zijde van de tak en de staart als tegengewicht aan de andere kant.

Taxonomie

In de onderstaande tabel staan ​​de negen erkende ondersoorten van Ratufa affinis, samen met eventuele synoniemen die bij elke ondersoort:


(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha