Dr. Abram Jordan House

Dr. Abram Jordan House, ook bekend als de Wedding Present House, is gelegen langs de NY 23 rijksweg in Claverack, New York, Verenigde Staten. Het is een baksteen Federale stijl huis, met een aantal Griekse Revival decoratieve accenten, gebouwd in de jaren 1820 als huwelijksgeschenk van een lokale landeigenaar om zijn dochter en zoon-in-law.

Het typeert de toepassing van die stijl in de oostelijke bovenste Hudson Valley. In 1999 werd genoteerd op het nationaal register van historische plaatsen.

Eigenschap

Het huis ligt op een terrein van minder dan 2 hectaren langs de noordkant van Route 23, net ten noorden van de Van Wyck Lane kruispunt. Het is een beetje terug van de weg, op een lichte stijging. In het westen zijn andere oudere huizen op grote kavels, waarvan twee, de Stephen Miller House overkant van de straat en de Van Rensselaer Tweede Manor House een paar honderd voeten naar het westen, worden ook vermeld op het Rijksregister. In het oosten het land daalt lichtjes in een gebied van meer dicht ontwikkeld en nieuwere residentiële onderverdelingen aan beide zijden van de weg. Er zijn drie andere gebouwen op het terrein, allemaal beschouwd te dragen aan het historische karakter.

Het gebouw zelf is een twee-verhaal, vijf-voor-twee-bay structuur op een stenen fundering eenzijdig in baksteen wit geschilderd overgoten met een lage puntdak bedekt met naad metalen panelen. Een boxed kroonlijst en vlakte fries markeer de daklijn. Twee witte bakstenen schoorstenen stijgen aan de uiteinden. Een single-verhaal bakstenen dienst vleugel, met aangehechte frameverlenging, projecten uit het noorden.

Alle ramen hebben groene louvre luiken. De zuidgevel wordt gedomineerd door de centraal gelegen hoofdingang op de eerste verdieping. Het wordt beschut door een open gevel veranda wordt ondersteund door kolommen. De ingang zelf wordt geflankeerd door sidelights en pilasters en bekroond door een sierlijke bovenlicht en gesegmenteerde gebogen latei. Daarboven is een gedetailleerde tripartiete venster binnen een boog gedeeltelijk gesneden in het fries en kroonlijst erboven. Het wordt geflankeerd door pilasters gesteund andere gesegmenteerde boog bovendorpel.

De identieke oost en west verhogingen beschikken over een volledig pedimented gevel velden, licht stijgend boven de daklijn een borstwering effect te creëren. Ramen kwartaal liggen op beide verhogingen. De oostzijde van de onderste verdiepingen zijn voorzien van ramen vergelijkbaar met die op de rest van het huis; de westzijde zijn kleiner. Er zijn geen ramen op het gedeelte van de noordgevel niet aangesloten op de vleugel.

De zes panelen hoofdingang opent op een brede centrale hal met fijn bewerkte trap met gebeeldhouwde trap uiteinden en esdoorn balustrade en newels. Er zijn grote kamers aan elke kant, beide met een originele gebeeldhouwde schouwen, lijstwerk en sierpleister plafonds en muren. Deze plattegrond is gedupliceerd op de tweede verdieping, die meer aanpassingen aan het interieur heeft gehad, maar behoudt dezelfde oorspronkelijke brede plank houten vloeren te vinden op het eerste verhaal.

Het merendeel van de achterste vleugel keuken is gemoderniseerd. Een originele keuken open haard en bakoven blijft in het frame gedeelte, waar ook andere ouder afwerkingen. Het is mogelijk dat een apart gebouw kan zijn in een keer.

Achter het huis is een baksteen rokerij. Het is een verdiepingen hoog, met een puntdak uitgebreid naar de ingang dekken. De twee schuren naar het noordoosten hebben uitgebreide Griekse Revival versiering.

Geschiedenis

Lokale landeigenaar Peter Mesick had het huis gebouwd in 1822 als voor zijn dochter Catherine, die datzelfde jaar Jordan trouwen een bruiloft aanwezig. Op dat moment was het huis strikt federale stijl in vorm, met zijn starre symmetrieën en ingetogen klassiek geïnspireerde decoraties. De rokerij werd gebouwd op hetzelfde moment.

In 1845 werden de twee schuren gebouwd, en het huis geactualiseerd in de Griekse stijl die populair was geworden in de tussentijd. Dat resulteerde in de frontons langs de gevels. Er zijn geen grote veranderingen in het pand sindsdien.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha