Ernie Royal

Ernest Andrew Royal was een jazz trompettist.

Zijn oudere broer was klarinettist en altsaxofonist Marshal Royal, dat hij op de klassieke Ray Charles bigband opnemen De Genius of Ray Charles verschijnt met wie.

Hij begon in Los Angeles als lid van Les Hite's Orchestra in 1937. In de daaropvolgende 20 jaar dat hij zou werken met Lionel Hampton, Woody Herman, Count Basie, Duke Ellington, Wardell Gray, Stan Kenton en opname als lid van de Charles Mingus Octet, met Teo Macero, John Lewis en Kenny Clarke, onder andere, in 1953.

Hij leidde tien albums, de meeste van hen zijn opgenomen in Parijs. In 1957 werd hij een staf muzikant voor de American Broadcasting Company. Hij ging spelen in The Tonight Show Band en op de Miles Davis albums Miles Ahead, Porgy en Bess en Sketches of Spain kan worden gehoord.

Een inwoner van Teaneck, New Jersey, Royal stierf aan kanker op de leeftijd van 61 in het Mount Sinai Hospital op 16 maart 1983.

Discografie

  • 1954: Afro, Dizzy en Strings - Dizzy Gillespie
  • 1955: Jazz overweging - Dizzy Gillespie
  • 1955: Sonny Stitt Speelt Regelingen van de Pen van Quincy Jones - Sonny Stitt
  • 1956: In het Land van Hi-Fi met Julian Cannonball Adderley - Cannonball Adderley
  • 1957: Miles Ahead - Miles Davis
  • 1957: Phineas Newborn Plays Jamaica - Phineas Newborn, Jr.
  • 1957: My Fair Lady Loves Jazz - Billy Taylor
  • 1958: nieuwe fles oude wijn - Gil Evans
  • 1958: Porgy and Bess - Miles Davis
  • 1958: Brass & amp; Trio - Sonny Rollins
  • 1959: Brass Shout - Art Farmer
  • 1959: De Genius van Ray Charles - Ray Charles
  • 1960: Gillespiana - Dizzy Gillespie
  • 1960: Sketches of Spain - Miles Davis
  • 1961: Percepties - Dizzy Gillespie
  • 1961: Satan in High Heels - Mundell Lowe
  • 1961: White Gardenia - Johnny Griffin
  • 1962: De ziel van Hollywood - Junior Mance
  • 1962: Cabin in the Sky - Curtis Fuller
  • 1962: Luister naar Art Farmer en het Orkest - Art Farmer
  • 1962: Soul Straat - Jimmy Forrest
  • 1962: Big Bags - Milt Jackson
  • 1962: The Complete Town Hall Concert - Charles Mingus
  • 1963: Voor Members Only - Shirley Scott
  • 1964: Nieuwe Fantasy - Lalo Schifrin
  • 1964: Rough House Blues - Lou Donaldson
  • 1964: The Cat - Jimmy Smith
  • 1965: Eens een dief en andere thema's - Lalo Schifrin
  • 1965: Ray Brown / Milt Jackson - Ray Brown en Milt Jackson
  • 1965: Broadway Soul - Sonny Stitt
  • 1965: Met betrekking tot Nat - Oscar Peterson
  • 1966: Happenings - Hank Jones en Oliver Nelson
  • 1966: Spaanse Rijst - Clark Terry en Chico O'Farrill
  • 1967: Glory of Love - Herbie Mann
  • 1968: Blues - The Common Ground - Kenny Burrell
  • 1968: Silver Cycles - Eddie Harris
  • 1968: Blues - The Common Ground - Kenny Burrell
  • 1969: Shirley Scott & amp; de Ziel Saxofoons - Shirley Scott
  • 1969: The Soul Explosion - Illinois Jacquet
  • 1969: Soul '69 - Aretha Franklin
  • 1970: Houston Express - Houston Person
  • 1971: My Way - Gene Ammons
  • 1971: Blues in Orbit - Gil Evans
  • 1971: What's Going On - Johnny "Hammond" Smith
  • 1972: Soul Is ... Pretty Purdie - Bernard Purdie
  • 1972: Guess Who - B. B. King
  • 1972: Akilah! - Melvin Sparks
  • 1972: De zoete broodjes & amp; Barbecue - Houston Person
  • 1973: Tanjah - Randy Weston
  • 1974: 10 Years Vandaar - Yusef Lateef
  • 1975: Er komt een tijd - Gil Evans
  • 1977: Kleur als een manier van leven - Lou Donaldson
  • 1978: Gil Evans Live at the Royal Festival Hall in Londen 1978 - Gil Evans
(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha