Stearinezuur

Stearinezuur is een verzadigd vetzuur met 18-koolstofketen en heeft de IUPAC-naam octadecadieenzuur. Het is een wasachtige vaste stof en de chemische formule CH316CO2H. De naam komt van het Griekse woord στέαρ "stear", die talg betekent. De zouten en esters van stearinezuur stearaten genoemd. Stearinezuur is een van de meest voorkomende verzadigde vetzuren in de natuur na palmitinezuur.

Productie

Als onderdeel van vetten, stearinezuur komt in vele dierlijke en plantaardige vetten en oliën, maar het is meer overvloedig in dierlijk vet dan plantaardig vet. De belangrijke uitzonderingen zijn cacaoboter en sheaboter, waarbij de stearinezuur hoeveelheid is 28-45%.

Stearinezuur is bereid volgens de werkwijze van verzeping deze vetten en oliën, met heet water, wat leidt tot de hydrolyse van triglyceriden. Het resulterende mengsel wordt vervolgens gedestilleerd. Commercieel stearinezuur vaak een mengsel van stearinezuur en palmitinezuur, hoewel gezuiverde stearinezuur beschikbaar. De triglyceriden afgeleid van drie moleculen stearinezuur heet stearine.

Qua biosynthese wordt stearinezuur geproduceerd uit koolhydraten via de vetzuursynthese machines via acetyl-CoA.

Toepassingen

In het algemeen toepassingen stearinezuur benutten zijn bifunctionele karakter, met een polaire kopgroep die kan worden bevestigd aan metaalkationen en een polaire keten die de oplosbaarheid verleent in organische oplosmiddelen. De combinatie leidt tot gebruik als oppervlakteactieve stof en weekmaker. Stearinezuur ondergaat de typische reacties van verzadigde carbonzuren, een opmerkelijke waarvan een reductie tot stearyl alcohol en verestering met verschillende alcoholen. Deze wordt gebruikt in een groot aantal fabrikanten, van eenvoudige tot complexe elektronische apparaten.

Zepen, cosmetica, wasmiddelen

Stearinezuur wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van detergenten, zepen en cosmetica zoals shampoos en scheerschuim producten. Zepen niet direct uit stearinezuur, maar indirect door verzeping van triglyceriden bestaande uit stearinezuur esters. Esters van stearinezuur met ethyleenglycol, glycolstearaat en glycol distearaat worden gebruikt om een ​​parelachtig effect in shampoos, zepen en andere cosmetische producten. Ze zijn toegevoegd om het product in gesmolten vorm en laat kristalliseren onder gecontroleerde omstandigheden. Detergentia worden verkregen uit amiden en quaternaire alkylammonium derivaten van stearinezuur.

Smeermiddelen, verzachtende en lossingsmiddelen

Gezien de zachte textuur van het natriumzout, dat is de belangrijkste component van zeep, andere zouten ook nuttig voor de smeereigenschappen. Lithiumstearaat is een belangrijk onderdeel van vet. De stearaat zouten van zink, calcium, cadmium, en lood gebruikt om PVC te verzachten. Stearinezuur wordt gebruikt samen met ricinusolie voorbereidende weekmakers in textiel maatvoering. Ze zijn verwarmd en gemengd met kaliloog of natronloog. Verwante zouten worden ook vaak gebruikt als lossingsmiddelen, bv in de productie van autobanden.

Niche-toepassingen

Omdat het goedkoop beschikbaar en chemisch goedaardig, stearinezuur vindt veel niche-toepassingen, bijvoorbeeld bij het maken van gipsen afgietsels van een gipsen mal stuk of afval schimmel en in het maken van de mal van een shellacked klei origineel. In deze toepassing wordt poedervormig stearinezuur gemengd in water en de suspensie wordt geborsteld op het oppervlak gescheiden te worden na het gieten. Dit reageert met het calcium in de kalk om een ​​dunne laag calciumstearaat, die functioneert als lossingsmiddel gevormd. Bij reactie met zink uitmaakt zinkstearaat, die wordt gebruikt als een smeermiddel voor speelkaarten een vloeiende beweging te garanderen wanneer waaieren. In gecomprimeerde gebak, wordt het gebruikt als een smeermiddel om de tablet blijven kleven aan de matrijs.

Stearinezuur wordt ook gebruikt als een negatieve plaat additief bij de vervaardiging van lood-zuur batterijen. Het wordt toegevoegd met een snelheid van 0,6 g per kg van het oxide tijdens de voorbereiding van de pasta. Het wordt verondersteld om de hydrofobiciteit van de negatieve plaat verbeteren, vooral tijdens droog laadproces. Het vermindert ook de uitbreiding van oxidatie van de pas gevormde leiding wanneer de platen gedurende drogen in de open lucht na het vormingsproces tank. Bijgevolg de laadtijd van een droog lege accu bij de eerste vulling en het opladen relatief lager, vergeleken met een batterij geassembleerd met platen die niet stearinezuur toevoegsel bevatten.

Vetzuren zijn klassieke onderdelen van de kaarsen maken.

Stearinezuur wordt gebruikt samen met eenvoudige suiker, glucosestroop als verharder in snoepjes.

Stearinezuur wordt gebruikt om voedingssupplementen te produceren.

In vuurwerk, stearinezuur wordt vaak gebruikt voor het coaten metaalpoeders zoals aluminium en ijzer. Dit voorkomt oxidatie, waardoor samenstellingen worden opgeslagen voor langere tijd.

Stearinezuur is een gemeenschappelijk smeermiddel tijdens spuitgieten en persen van keramische poeders. Het wordt ook gebruikt als een mal het in het schuimrubber die is gebakken stenen vormen.

Metabolisme

Een isotopen onderzoek bij mensen vastgesteld dat de fractie van voeding stearinezuur die oxidatief desatureert op oliezuur is 2,4 maal groter dan de fractie van palmitinezuur analoog omgezet zuur palmitolzuur. Ook, stearinezuur minder waarschijnlijk in cholesterolesters worden opgenomen. In epidemiologische en klinische studies, werd stearinezuur in verband gebracht met verlaagde LDL cholesterol in vergelijking met andere verzadigde vetzuren.

Deze bevindingen wijzen erop dat stearinezuur gezonder is dan andere verzadigde vetzuren.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha